Atlas behandeling

De "atlas" is de bovenste halswervel. Een atlasbehandeling is een dieptemassage met vibreerstift in de spierloge thv. de bovenste ruggewervels, met als bedoeling de schedel zo ontspannen mogelijk te laten balanceren op de atlas.

Omdat deze balans erg cruciaal is in regelmechanismen van lichaam én geest, leidt deze behandeling tot structurele en functionele verbeteringen van heel het organisme en versterkt zij het zelfgenezend vermogen op zowel fysisch als psychisch vlak.
De spierloge die de schedelbasis verbindt met de bovenste halswervels, heeft een aantal bijzondere kenmerken. De diepere lagen zijn manueel nauwelijks of niet te bereiken.
In deze diepere lagen zitten bijzonder veel kleine voelorganen, ook receptoren of sensoren genoemd, die registreren welke positie het lichaam in de ruimte heeft en ook in welke spanningstoestand de spieren en pezen van het hele lichaam zich bevinden.
Deze receptoren staan in contact met het evenwichtsorgaan in het binnenoor en hebben directe verbindingen met bepaalde hersencentra, die verantwoordelijk zijn voor de oriëntering in de ruimte en zodoende de grove en fijne motoriek beïnvloeden.
Verder staan ze in contact met gebieden in de hersenen waar pijnsignalen uit het bewegingsapparaat verwerkt worden. Deze receptoren vormen dus een waarnemingsorgaan, dat informatie naar de hersenen stuurt, waar deze in bepaalde reacties wordt omgezet.
Met de atlasbehandeling heeft men de mogelijkheid om deze informatieverwerking te corrigeren en bij te sturen in de richting van een meer ontspannen functioneren op fysiek én psychisch vlak.
De atlas draagt niet alleen de schedel maar zorgt ook voor de ophanging, de balans en de tonus van de wervelkolom en van het gehele skelet.

Minieme verplaatsingen van de atlas zijn daardoor heel vaak mee verantwoordelijk voor onbalans en compensaties in de lichaamshouding.
Dit draagt dan weer bij aan symptomen zoals: hoofdpijnen, migraine, nekpijn, stijve nek, rugpijn, spit, hernia, scoliose, geblokkeerde wervelkolomzenuwen, pijn in het heupgewricht, kniepijn, meniscusproblemen, beenlengteverschil door bekkenscheefstand, tot en met holvoeten en hamertenen. Ook tinnitus- en vertigoklachten, sinusklachten, schildklierklachten, kaak- en gebitsklachten gaan vaak duidelijk verbeteren met deze behandeling, en/of een meer duurzaam effect van andere behandelingen mogelijk maken.

Zo is een atlasbehandeling sterk aanbevolen voorafgaand aan intensieve orthodontische behandelingen (blokjes, beugels, kaakchirurgie, beetplaat,...). Sommige malocclusies gaan hierdoor alleen al grotendeels verbeteren, en sowieso zal de doorlooptijd van de orthodontische behandeling aanzienlijk verkorten doordat het lichaam zich veel vlotter zal kunnen aanpassen.
(Bron: Dr. Jan Devriendt)
 
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er  mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering