Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie is enerzijds geschikt voor patiënten die een orthopedische ingreep hebben ondergaan, anderzijds zijn deze behandelingen gericht op een conservatief (niet operatief) genezingsproces voor diverse klachten.
 
Orthopedische revalidatie wordt voorgeschreven en toegepast om andere ingrepen te voorkomen of ná een medische ingreep. Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties (een totale heupprothese, knieprothese, voorste kruisband-, meniscus- of kijkoperatie). Orthopedische revalidatie is echter ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- of elleboogklachten).
 
Orthopedische revalidatie richt zich op de behandeling van problemen aan het steun- en bewegingsapparaat. Dit kan gaan om gewrichtsproblemen, breuken, pees- of spierblessures, letsels aan gewrichtsbanden of kapsels,...  De behandeling van orthopedische letsels (operatief of niet-operatief) is een combinatie van manuele technieken en een actief oefenprogramma.
 
Het optimaal herstellen van dergelijke ingreep wordt voornamelijk bepaald door de revalidatie. Een goede begeleiding als functionele oefentherapie zijn essentieel in dit verhaal. Functionele oefentherapie zal ervoor zorgen dat de belastbaarheid van het lichaam verhoogd wordt tot het niveau voor de ingreep. Initieel wordt er gewerkt naar pijnstilling, mobiliteitswinst en ontzwelling van de aangedane structuur. Geleidelijk wordt er stabilisatie-, evenwichts- en krachttraining ingevoegd om uw oude niveau terug te bereiken. Zo is het mogelijk om de gewenste activiteiten voor de werksituatie, het sporten en de dagdagelijkse activiteiten zonder problemen te hernemen.
 
(Bron: Tendim)
 
Terugbetaling: De orthopedische revalidatie wordt steeds uitgeoefend door een erkend kinesitherapeut (BE) of fysiotherapeut (NL). Je kan bij hen dan ook de modaliteiten qua terugbetaling opvragen.
 

Therapeuten België