Nieuws

Dryneedling - illegaal voor kinesitherapeuten

12-02-2018
  • Dryneedling - illegaal voor kinesitherapeuten

     

    Er bestaat nogal wat controverse omtrent het prikken van acupunctuurnaalden, met name dry needling, een eeuwenoude acupunctuurtechniek (干针, gan zhen in Chinese pinyin) .
    We geven hierbij de correcte informatie verspreid door FOD Volksgezondheid en RIZIV, te vinden op de betreffende websites.
     
    Momenteel is dit niet voorzien in het wettelijk curriculum van de Kinesitherapeut, manueel therapeut of osteopaat.
    De adviezen hiervan kan je terug vinden op de website van FOD Volksgezondheid en het RIZIV.
  • Een kinesitherapeut mag geen terugbetaling voorzien binnen  het domein van de kinesitherapie: "K.B. 18.12.2002" (in werking 1.1.2003) § 6. De in § 4 bedoelde technieken verantwoorden een verzekeringstegemoetkoming binnen de volgende perken, 1° (uitgesloten terugbetalingen)
  • Kamer Osteopathie /2012/advies K-5,09/10/2012,  pagina 3, Niet toegelaten technische handelingen.  De handelingen die niet onder de definitie van de osteopathie vallen zijn verboden (cf. Advies K2); meer bepaald:  - alle doorboringen van de huid met inbegrip van de slijmvliezen met gelijk welk type naalden
  • Paritaire Commissie/2014/ ADVIES-CP Art. 3 Par. 3- Osteopathie 5, 09/01/2014, pagina 2 : Niet toegelaten technische handelingen .De handelingen die niet onder de definitie van de osteopathie vallen zijn verboden (cf. Advies K2); meer bepaald:  - alle doorboringen van de huid met inbegrip van de slijmvliezen met gelijk welk type naalden;
  • De beroepsvereniging Axxon (kinesitherapeuten) stelt: De uitoefening van dry needling op voorschrift behoort momenteel niet tot het arsenaal van behandelingsmodaliteiten van de kinesitherapeut en wordt in geen geval als een kinesitherapeutische acte omschreven binnen het bestaande wettelijke beroepskader.
  • 21/03/2017. De Federale Raad voor de Kinesitherapie, stelt in FRK/2017/ADVIES-05, dat Dry Needling momenteel voor kinesitherapeuten als een illegale praktijk wordt beschouwd - de techniek is voor Belgische kinesitherapeuten niet legaal

Het prikken van acupunctuurnaalden valt momenteel onder de Wet op de Niet Conventionele Praktijken (Wet Colla).
  • Kamer acupunctuur 2012/ADVIES-K2. De ACUPUNCTUUR is een techniek die complementair is aan de gezondheidszorg, die historisch gezien onder meer haar oorsprong vindt in de traditionele Chinese Geneeskunde, en waarvan het doel is een therapeutisch effect te bereiken door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.
  • Kamer acupunctuur/2012/ADVIES-K3. een opleiding acupunctuur bestaande
    • uit minstens 60 studiepunten, met een minimum van 20 studiepunten per jaar. De opleiding is gespreid over een minimum van drie (3) academiejaren.bestaande uit een studietijd (ST) van minimum 1500 uur, wat overeenstemt met minstens 500 periodes van 60 minuten (of 600 periodes van 50 minuten), waarvan bij voorkeur 1/3 gewijd aan ervaring en praktijkstages in het kader van de opleiding.
    • het bewijs leveren van een stage volbracht onder begeleiding, aan de hand van stagerapporten, portfolio’s, of het bewijs van een stage doorlopen in erkende universitaire ziekenhuizen in China.
    • een eindwerk indienen en met vrucht verdedigen.

EUFOM Praktijkfolder Dryneedling


Dry needling is just one form of contemporary acupuncture

& belong to the skills of a "recognized" acupuncturist

The following  six-part mini-video series on Dry needling  vs. Acupuncture  (total 75 minutes in English) are recent interviews of Prof. Guan-Yuan Jin, MD, worldwide renowned acupuncturist. Feel free to comment after each video and forward them to your peers, patients, family and friends to raise public awareness of the notion "Dry needling is just one form of contemporary acupuncture". Because of the breadth and depth of the interviews, they also serve as resources and references for  Western physicians and health professionals to understand the essence of acupuncture.