Bindweefselmassage "methode Dicke"

Bindweefselmassage  E.Dicke 

Bindweefselmassage is een behandelingstechniek van Duitse oorsprong. Zij werd door Elisabeth Dicke (1884 – 1952) heilgymnaste en grondlegster van deze methode uitgewerkt.
Bindweefsel komt voor in alle organen van het menselijk lichaam. Het ondersteunt en beschermt ze. Het vormt de weg voor bloedvaten en zenuwen die nodig zijn voor hun goede werking.
Deze massage is een reflextherapie. Ze steunt op het principe dat zieke of slecht werkende lichaamsstructuren zich aan de buitenkant van het lichaam tonen in specifieke huidzones. Dit gebeurt door zenuwverbindingen tussen organen en deze zones.
De therapeut zal door het bekijken en betasten van bindweefselspanningen in deze zones in aanvulling met de klachten van de patiënt, kunnen vaststellen welke lichaamsstructuren aangetast zijn. Door specifieke handgrepen op het bindweefsel van de huid, de typische bindweefseltrekken, zullen via verbindende zenuwwegen corresponderende zieke organen tot herstel worden gestimuleerd.
De methode kan toegepast worden vanuit een integraal – holistische visie (het lichaam bekijken als een totaliteit in relatie met anderen en omgeving en deel uitmakend van de grote kosmos) om de veerkracht van zieke organen te herstellen. Door strikt opgebouwde behandelschema’s voor het globale lichaam kunnen specifieke aandoeningen worden behandeld die te maken hebben met:
  • Zenuwstelsel: hoofdpijn, migraine … 
  • Ademhalingsproblemen: astma, hooikoorts, allergie....
  • Aandoeningen van het bloedvatenstelsel: aambeien, spataders, doorligwonden … 
  • Spijsverteringsstoornissen: maag-, lever-, gal-, darm… 
  • Uitscheidingsproblemen: nier, blaas, incontinentie…
  • Gynaecologische problemen: onregelmatige / te hevige menstruatie, borstvoeding…
  • Motorische aandoeningen: artrose, reuma, ischias… 
  • Psychisch-cognitieve stoornissen: stress, depressie, angst… 
  • Aandoeningen met uitgebreide en verschillende klachtenpatronen: CVS, fibromyalgie…
  • Huidaandoeningen: littekens, onderhuidse verklevingen…
Preventief wordt deze methode toegepast om de vitaliteit of de draagkracht van gezond functionerende lichaamsstructuren te stabiliseren of te versterken. Door belasting, ziekte of letsel wordt het evenwicht tussen draaglast en draagkracht van deze structuren afzonderlijk en van het lichaam in zijn geheel, verbroken. De draaglast neemt de bovenhand op de draagkracht van het lichaam en vermindert de globale vitaliteit en levensdynamiek.
Een bindweefselmassage stimuleert het zelfregulerend balansherstel van draaglast en draagkracht in het lichaam. Ze verstevigt of verhoogt de draagkracht van het globaal lichamelijk vermogen. Hierdoor kan de draaglast opnieuw efficiënt worden getorst en wordt vitaliteitsverlies vermeden.
Deze zachte massage voelt aan als een streling en is een weldaad voor de ‘patiënt’.
 
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er  mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering
 
(Bron: ICZO vzw - Paeps Guido)