Kinesitherapeut - Algemeen

 

Een kinesist houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat (spieren, skelet, pezen,…) van de mens op medisch voorschrift van een arts. Hij mag het voorschrift aanpassen aan de situatie van de patiënt en moet hierover de behandelende geneesheer inlichten.
De kinesist krijgt zijn erkenning van de FOD Volksgezondheid indien hij/zij is geslaagd in een specifieke opleiding kinesitherapie van vier jaar hoger universitair of niet universitair onderwijs.

(Bron : https://www.health.belgium.be/nl/kinesist)

 

De kinesitherapeut verhelpt functieproblemen van musculoskeletale, zenuw fysiologische, respiratoire, cardiovasculaire en psychomotorische aard.
Hiervoor kan hij de volgende therapieën toepassen:
  • Lichaamsoefeningstherapie (het tot een geneeskundig doel door de patiënt doen uitvoeren van bewegingen, met of zonder fysieke bijstand).
  • Massagetherapie.
  • Fysieke therapieën.
Hij stelt  balansen van de motoriek van de patiënt op met als doel:
  • het bijdragen tot het stellen van een diagnose door een arts of
  • het instellen van een kinesitherapeutische behandeling

(Bron https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/kinesitherapeuten


Belangrijk voor de Patiënt
Bovenstaand kreeg je uitleg over kinesitherapie in het algemeen.
Het is mogelijk dat de kinesitherapeut zich nog heeft bijgeschoold bij ICZO vzw. Deze bijkomende vaardigheden en specialisaties kunnen dus ook gemeld zijn in hun profiel.Klik op onderstaande profielen uit uw buurt voor meer informatie.
 
 
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er  mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering

Therapeuten België