Slaaptraining bij baby's, kinderen

Aanpak van slaapproblemen bij baby’s, kinderen en jongeren.
Slapen als een roosje..... is niet altijd zo vanzelfsprekend bij pasgeborenen en baby's.  Jonge baby's kunnen hun kersverse ouders soms tot wanhoop drijven door ontroostbaar te liggen huilen.  Als een kind zich goed in zijn vel voelt, dan valt het ook meestal makkelijk in slaap. 
Niet tot slapen komen, betekent heel vaak dat er een onderliggende problematiek aanwezig is.  Een kind uren laten huilen is zelden de goede methode.  Huilen is een signaal....het is de enige manier waarop een kind kan laten weten dat er iets hapert.
Het op de wereld komen, weg uit die beschermde omgeving van de baarmoeder, is iets wat voor heel wat kinderen een echte traumatische ervaring is.  Mens spreekt niet voor niets over het 'geboortetrauma'....De eerste maanden dient bekeken te worden als een verlenging van de warme omgeving van de moeder.  Vandaar dat een baby de eerste weken en maanden liefst heel dicht bij de mama vertoeft.  Het kind wil de warmte, de geur, de hartslag en de bekende vertrouwde geluidjes van de mama horen en voelen, wat ervoor zorgt dat de baby zich veilig en geborgen zal voelen.
Desalniettemin kunnen heel wat baby's moeilijk tot rustig slapen komen.  Ze slapen moeilijk in, slapen zeer licht en worden voor het minste wakker.  Ze zijn niet te troosten.
De zwangerschap en vooral de bevalling zorgt voor een grote impact op de verschillende weefsels van het kind.  Zo kan er een verhoogde spanning aanwezig zijn thv de vliezen (dura mater) van het hoofd of thv de overgang van hals naar hoofd.  Hier kan osteopathie bijzonder mooi werk leveren.  Dmv zachte technieken worden deze spanningsvelden opgezocht en vrijgemaakt. Ook kunnen er spanningen zijn thv maag-darmstelsel, zoals darmkolieken of constipatie.  De glijvlakken van de organen zijn bij een pasgeborene zelden volledig vrij, waardoor snel darmkrampen ontstaan.  Een osteopaat kan de werking van de spijsverteringsorganen bijzonder makkelijk vrijmaken, waardoor de krampen meestal vrij vlug achterwege blijven.
Ook opgroeiende kinderen kunnen bepaalde periodes in hun ontwikkeling te kampen krijgen met slaapstoornissen. Allerhande kleine en grote perikelen thuis of op school  kan een kind bezig houden en angstig maken. Moeilijk slapen is vaak één van de eerste tekens dat er iets aan de hand is. Tijdige opmerking van het kind zijn gedrag en houding is hierbij noodzakelijk en een goed gesprek kan wonderen doen.
Bij opgroeiende kinderen gaan we in vertrouwen afhankelijk van de leeftijd eerst op zoek naar onderliggende oorzaken en kijken of daar iets kan aan gedaan worden.  Daarnaast gaan we oefeningen geven om het kind tot rust te laten komen, om zijn gedachten te kunnen stopzetten of om onderliggende angsten aan te pakken. Hierbij combineren we lichamelijke technieken uit de osteopathie met mentale technieken, zoals ademhaling, mindfulness, visualisatie of suggestopedie.
Slaap- of kalmeermiddelen zijn slechts uitzonderlijk nodig bij kinderen. Bach-bloesems kunnen hier een goede ondersteuning bieden voor eventuele angsten.

(Bron: ICZO vzw- Frank Desmet)

Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering