Overzicht Therapieën
Acupuncturist Ademhalingstherapie Apotheker Arts Auriculotherapie Baby Massage Chinese Fytotherapie Chinese massage bij Kinderen - TuiNa Chinese massage bij volwassenen - TuiNa Chinese Voedingstherapie Chiropractor Core stability Cupping Deep Tissue Technieken Diëtist Dry Needling - Acupunctuur Ergotherapeut Homeopaat Kaakgewrichtsdisfunctie - Kauwproblematiek Kinesiologie Kinesitherapeut - Algemeen Kinesitherapie - Bewegen en revalidatietraining Kinesitherapie - Revalidatie van het bovenste lidmaat Kinesitherapie - Revalidatie van het onderste lidmaat Kinesitherapie - Shock Wave therapie Kinesitherapie - Zwangerschapsbegeleiding Logopedist Manueel neurotherapeut Manuele Lymfedrainage Orthomoleculair Gewichtsconsulent Orthomoleculair Sportconsulent Orthomoleculair Therapeut Osteopaat Pilates Podoloog Psycholoog - Psychotherapeut Qi Gong Relaxatietherapeut en stressmanagement Rookstopbegeleiding via acupunctuur Slaaptraining bij baby's, kinderen Slaaptraining bij volwassenen Sportbegeleiding Tandarts Taping Thee advies Therapeut Chinese Gezondheidszorg TuiNa Therapeut Verpleegkundige Voetreflexoloog Vroedvrouw Westerse Medsiche Basiskennis Zachte haken en trigger punten ZenuwreflexologieKaakgewrichtsdisfunctie - Kauwproblematiek
Het temporomandibulair syndroom is een disfunctie van het kaakgewricht en uit zich in pijn in de kaak, krakende gewrichten en andere heel diverse symptomen. Te sterk gespannen spieren, stress, tandenknarsen, letsels en zelfs trauma’s behoren tot de factoren die het ontstaan van dit syndroom kunnen verklaren.
Het temporomandibulair syndroom tast het gewricht tussen het slaapbeen (temporo) en de onderkaak (mandibula) aan. Dat is dus de verbinding tussen de onderkaak en de rest van de schedel.
Het is een musculoskelettale disfunctie van het gewricht (spierstoornis, ontwrichting of verwonding van de meniscus tussen de kaken) die zich uit in lokale pijn, maar ook pijn elders in het lichaam.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen zijn heel uiteenlopend:
-
Knappend gevoel tijdens het kauwen
-
Pijn in de onderkaak
-
Blokkeringen
-
De mond die maar beperkt open kan
-
Tandpijn
-
Pijn in de slapen en/of oren (oorpijn)
-
Oorsuizen
-
Pijn in het gezicht (zenuwpijn)
-
Hoofdpijn
-
Er kunnen nog andere symptomen nog verder van de mondstreek optreden, zoals pijn in de nek, rugpijn, een stijve nek, vermoeidheid, duizeligheid, evenwichtsstoornissen enz.
De meest voorkomende symptomen zijn weliswaar pijn in de onderkaak en in de oren.
Naar schatting 8 tot 10% van de bevolking er last van hebben. Het zou daarbij om drie keer meer vrouwen dan mannen gaan, vooral vrouwen tussen 20 en 45 jaar. Na de menopauze neemt het aantal gevallen af.
Slecht sluitende tanden (occlusie) en tandenknarsen (door stress en angststoornissen) zijn twee factoren die de slijtage van het kraakbeen nog versterken. Ook gezichtstrauma’s horen bij de uitlokkende factoren.
Het is meestal goedaardig en geneest vaak vanzelf, maar soms (in 10% van de gevallen) wordt de pijn chronisch en heeft het dagelijkse leven er fel onder te lijden.
De diagnose wordt vaak bemoeilijkt door de diversiteit van de symptomen en omdat de symptomen diffuus en niet specifiek zijn. Het is vaak te wijten aan stress en kan worden verward met aanvallen van spasmofilie of fibromyalgie. Ze wordt bevestigd door middel van een panoramische radiografie van de tanden of een MRI waarop de anatomische letsels van het gewricht te zien zijn.
Hoe behandeld?
De aanpak is multidisciplinair. Er komt een tandarts bij kijken, een kinesist, een huisarts, een psycholoog en in laatste instantie zelfs een chirurg.
- Behandeling met medicatie: ontstekingsremmers om de pijn te verzachten en spierontspanners om de kaakspieren te ontspannen.
- Ontspanning van de kaken: rusten van het gewricht en verandering van bepaalde gewoonten (voeding, zenuwtics, verminderen van stress enz.) gevolgd door/of oefeningen en massages uitgevoerd door een kinesist om de spieren te ontspannen en de gewrichten soepeler te maken.
- Correctie van de afwijkende tandocclusie: tandzorg, orthodontie.
- Behandeling van tandenknarsen: stressbeheer, tandbeugels.
- Operatie: pas in laatste instantie kan ook een operatie worden overwogen. Bij de ingreep, die gebeurt via artroscopie, wordt de meniscus van het gewricht verplaatst of, als hij vernietigd is, verwijderd.
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering.
Fien Jonnaert getuigt : Nog een bijkomend coronaprobleem: kinesisten zien verdubbeling van kaakklachten door mondmaskers