Vroedvrouw

Een verloskundigevroedkundige of vroedvrouw (ook voor mannen) houdt zich bezig met het begeleiden van de normale, ongecompliceerde zwangerschap en bevalling. Zij is bevoegd om op autonome wijze en op eigen verantwoordelijkheid een deel van de geneeskunde uit met betrekking tot de ‘fysiologische’ of de normale verloskunde.

Vroedvrouwen volgen een vrouw met een normale zwangerschap op, verrichten een fysiologische geboorte en begeleiden de vrouw en pasgeborene met de borstvoeding en de zorgen in de kraamtijd. Zij verwijzen zwangere vrouwen met risico’s of complicaties door naar de gynaecoloog.
In de Materniteit en verloskwartier van het ziekenhuis werken bijna uitsluitend erkende vroedvrouwen. Vroedvrouwen in het ziekenhuis werken ook op de diensten neonatologie, infertiliteit, gynaecologie. Ze verrichten ook consultaties samen met de arts-specialist die ze assisteren en waarmee ze samenwerken. De zelfstandige vroedvrouw levert moeder- en kindzorg aan huis of in haar privépraktijk, met inbegrip van de bevalling aan huis, in een geboortehuis of in een privépraktijk. Zij mag de vrouw begeleiden naar het ziekenhuis tijdens de arbeid en de bevalling.
De erkende vroedvrouw heeft een bachelor in de verloskunde behaald.

(Bron : https://www.health.belgium.be/nl/vroedvrouw)