TuiNa Therapeut

Een TuiNa Therapeut is een therapeut die zowel kennis heeft van het behandelen van volwassenen én kinderen, welke op zichzelf een sterke verschillende behandelingstechniek is
 
Volwassenen
Het begrip ‘Tuina’ vertalen wij meestal door “Chinese massage en manuele therapie”. Deze therapievorm omvat verschillende technieken. Het belangrijkste gedeelte van deze therapie bestaat uit Chinese medische massage. Er worden bepaalde lichaamszones of spieren, maar ook acupunctuurpunten en triggerpunten met specifieke massagetechnieken behandeld. Naast medische massage omvat Tuina mobilisaties, manipulaties en tracties van de wervelkolom en gewrichten. Ook oefeningen en stretching kunnen deel uitmaken van deze behandeling.
Het gebruik van Tuina is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hierdoor vormt Tuina  een belangrijke hoofdpijler binnen de TCG naast acupunctuur, voeding, kruiden en qigong.
De term zelf bestaat uit twee delen:
  • Tui: duwen
  • Na: grijpen, vasthouden.
Beide delen geven dan bijvoorbeeld de benaming van een massagetechniek weer.
Wat maakt Tuina dan verschillend van andere massagevormen?
Deze manier van werken is gebaseerd op de basistheorieën van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hierdoor kan er ook op het interne (meridianen en organen) gewerkt worden. Hiervoor is het stellen van een TCG diagnose noodzakelijk en moet men energetisch werken.
De hoofdindicaties voor Tuina bevinden zich vooral binnen de orthopedische klachten.
Tuina wordt op het lichaamsoppervlak toegepast en is niet invasief.
Aanverwante therapieën die op het lichaamsoppervlak uitgeoefend worden, vinden ook hun plaatsje binnen een Tuinabehandeling. Voorbeelden hiervan zijn: het uitwendig gebruik van kruiden(olie), het verbranden van moxakruiden, het gebruik van cups en het gebruik van het naaldhamertje.
 

 

Kindertuina is een massagesysteem waarbij voornamelijk de handjes van de kinderen gemasseerd worden. Door de meeste kinderen wordt deze manier van masseren goed geaccepteerd.
Het verschil tussen TuiNa bij volwassen en kinderen, is alleen dat de meridianen bij kinderen meer aan de oppervlakte liggen, waardoor ze gevoeliger zijn. KinderTuiNa is daarom subtieler. Verder duurt een kinderTuiNa sessie korter, dan deze bij een bij een volwassene. Wel wordt de behandeling bij een kind frequenter gegeven, omdat het opgroeiende kind voortdurend aan verandering onderhevig is
Onderzoek heeft uitgewezen dat massages bij kinderen, waaronder ook KinderTuiNa, belangrijke gezondheidsvoordelen opleveren. Door tijdens de massage druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam wordt de aanmaak van bepaalde neurotransmitters bevorderd. Het kind wordt minder snel ziek en ontwikkeld zich beter.
Tuina wordt o.a. toegepast bij huilbaby’s, diarree, constipatie, braken, hoesten, verkoudheid, buikpijn, bedplassen, astma, koorts, eczeem en het versterkt het immuunsysteem. De behandeling is veilig en draagt op een natuurlijke manier bij aan de gezondheid van het kind.
 
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering