Overzicht Therapieën
Acupuncturist Ademhalingstherapie Apotheker Arts Auriculotherapie Baby Massage Chinese Fytotherapie Chinese massage bij Kinderen - TuiNa Chinese massage bij volwassenen - TuiNa Chinese Voedingstherapie Chiropractor Core stability Cupping Deep Tissue Technieken Diëtist Dry Needling - Acupunctuur Ergotherapeut Homeopaat Kaakgewrichtsdisfunctie - Kauwproblematiek Kinesiologie Kinesitherapeut - Algemeen Kinesitherapie - Bewegen en revalidatietraining Kinesitherapie - Revalidatie van het bovenste lidmaat Kinesitherapie - Revalidatie van het onderste lidmaat Kinesitherapie - Shock Wave therapie Kinesitherapie - Zwangerschapsbegeleiding Logopedist Manueel neurotherapeut Manuele Lymfedrainage Orthomoleculair Gewichtsconsulent Orthomoleculair Sportconsulent Orthomoleculair Therapeut Osteopaat Pilates Podoloog Psycholoog - Psychotherapeut Qi Gong Relaxatietherapeut en stressmanagement Rookstopbegeleiding via acupunctuur Slaaptraining bij baby's, kinderen Slaaptraining bij volwassenen Sportbegeleiding Tandarts Taping Thee advies Therapeut Chinese Gezondheidszorg TuiNa Therapeut Verpleegkundige Voetreflexoloog Vroedvrouw Westerse Medsiche Basiskennis Zachte haken en trigger punten ZenuwreflexologieCore stability
Het begrip core stability is vele jaren terug ontstaan binnen de sportwereld en is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gekend fenomeen waar iedereen het over heeft.
Trainers, sportdocenten, fysiotherapeuten. Ze lijken er allemaal bij te zweren: een goede core-stability. Een sterke core is niet alleen noodzakelijk voor het optimaliseren van je sportprestaties of het voorkomen van blessures, maar zorgt ook voor een goede houding. Hoogste tijd om aan je core te werken dus!
De core-stability - ook wel kern- of rompstabiliteit genoemd - is afkomstig uit de revalidatietraining en is pas later uitgegroeid tot reguliere trainingsvorm. Grofweg wordt met core-stability de functie van de diepe spieren van de romp (buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem) bedoeld, maar de kern is eigenlijk de hele torso inclusief de interne organen.
Een goede en stevige core-stability (stevigheid van het lichaam, in het bijzonder de romp) zorgt ervoor dat je beter functioneert in je dagdagelijkse activiteiten. Via enkele eenvoudige oefeningen kun je deze spieren trainen waardoor je beter kunt bewegen, minder kans maakt op blessures tijdens het sporten en waardoor de kans op lage rugpijn aanzienlijk vermindert.
In de beweegleer gaat men ervan uit dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. De spieren in je romp spelen daarbij een belangrijke rol. Veel mensen denken dat je armen en benen alle taken verrichten, maar je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met je bovenlichaam en andersom.
Het belang van een stevige kern
Het korset van spieren in je romp is dus de basis waaruit (bijna alle) bewegingen plaatsvinden en je hebt dus baat bij een goede kern bij praktisch alles wat je doet. Een stevige core draagt ook zeker bij aan de sportprestaties. Bij sport is het van belang om te zorgen voor een optimale krachtoverdracht van de romp en het bekken naar de armen en benen. Dat vraagt om een goede balans en aansturing vanuit de romp.
Uit onderzoek blijkt onder andere dat de kans op blessures afneemt bij het trainen van de rompstabiliteit en dat mensen met bijvoorbeeld lage rugklachten gebaat zijn bij core-stabilitytraining. De diepe buik- en rugspieren zijn daarnaast van belang bij het aansturen van de wervelkolom. Naar de effecten van rompstabiliteitstraining wordt nog steeds veel onderzoek gedaan, maar er is steeds meer bewijs dat het een belangrijk onderdeel is bij revalidatie en het voorkomen van blessures.
De core-stability verbeteren
Het trainen van je rompstabiliteit is beter bekend als core-stabilitytraining. Het doel van de oefeningen binnen deze vorm van training is het verhogen van de stabiliteit en lenigheid, het aanleren van een betere houding en het verbeteren van communicatie tussen spieren en zenuwen. Hoewel je bij core-stabilitytraining ook zeker je buik aanpakt, is niet elke buikspieroefening een core-oefening. De rompspieren moeten namelijk vooral kunnen leren om je wervelkolom te stabiliseren.
Voor wat extra uitdaging kun je je core-stability trainen op een onstabiele ondergrond zoals een (bosu)bal. Het voordeel hiervan is dat er nog meer aanspraak wordt gedaan op de interne balans en stabilisatiemechanismen, waardoor je meer spieren activeert en de actieve spieren nog harder laat werken. Daarbij stimuleer je ook de proprioceptie: je vermogen om de positie van je lichaam en lichaamsdelen waar te nemen.
(Bron: Vereecken Stijn, docent ICZO vzw)
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering