Thee advies

De bekendste theesoorten komen uit Aziatische landen zoals China, Sri Lanka, Indonesië en India. Maar ook enkele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen zoals Kenia, Malawi en Argentinië zijn belangrijke theeleveranciers. Doordat klimaat en omstandigheden variëren, verschillen de soorten uit de diverse landen sterk. Maar ook per land kan er tussen de diverse districten een aanzienlijk verschil zijn. Er zijn meer dan 3000 verschillende variëteiten op de markt waarvan de belangrijkste de groene, zwarte, witte en oolong thee zijn.

Thee en China zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het aftreksel van de bladeren van de theeplant vormt al generaties lang de hoofdrank van de Chinezen, als dorstlesser maar ook als medicijn.

Er zijn verschillende soorten thee. De 2 belangrijkste zijn wel de groene en zwarte thee. Uit onderzoek blijkt dat beiden een antioxidant werking hebben op vrije radicalen, de cellen die kunnen kanker veroorzaken. De werking is het sterkst bij groene thee. Zwarte thee bevat een hoog tanninegehalte.

 

 

Aroma’s

Sommige theesoorten hebben een toegevoegd aroma. Soms worden gedroogde stukjes van vruchten, bloemen, kruiden of specerijen door de thee gemengd. Vaak worden aromakorreltjes toegevoegd, die gemaakt worden van het sap uit vruchten gemengd met kleine theedeeltjes.

Dieet en thee

Thee werkt zeer goed wanneer de patiënt ook een evenwichtige voeding aanhoudt. Het is bekend dat voeding het best bestaat uit een variatie van granen, bonen, groenten en fruit. Vlees, suikers, vetten, oliën, zout en specerijen worden dan ook best met mate gebruikt.

Het gebruik van thee is een ideale aanvulling aan de acupunctuur en/of Tuina therapie.

Medicinale thee

Het is een heel eenvoudige kruidenthee.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van gewone, dagdagelijkse en vrij gemakkelijke te vinden kruiden die ondergedompeld dienen te worden in kokend of heet water.

De thee wordt best door een gekwalificeerde therapeut voorgeschreven, die rekening zal houden met uw gezondheidstoestand binnen de Traditionele Chinese Gezondheidszorg.

De voorgestelde recepten zijn steeds individueel toepasbaar en wordt pas geadviseerd na een grondige gezondheidscheck up van uw therapeut. Ze mogen zeker nooit zomaar aan andere personen worden aanbevolen of doorgegeven. Ze vervangen ook NOOIT de voorgeschreven medicatie of de behandeling van een arts.

Er zijn verschillende medicinale theesoorten

 • Thee voor de algemene gezondheid.
 • Thee ter preventie.
 • Thee ter behandeling van een aandoening.
 • Thee ter herstel.

Wanneer drinken we best Thee?

 • Prescripties bij verkoudheden en om het zweten te bevorderen, dienen warm gedronken te worden.
 • Voedende prescripties dienen voor de maaltijd gedronken te worden.
 • Voor gastro-intestinale prescripties, dient men de thee na de maaltijd te drinken.
 • Kalmerende, sedatieve prescripties dienen voor het slapengaan gedronken te worden.
 • Bij keelproblematiek dient de thee traag gedronken te worden om de keel te bevochtigen.
 • Urogenitaal: frequent drinken tijdens de dag om een goede oplossing in de urine te verkrijgen.
 • Algemene gezondheidsthees en ter behandeling van chronische aandoeningen, dienen gedurende een lage termijn gedronken te worden.