Zachte haken en trigger punten

Deze methode werd op punt gesteld door Kurt EKMAN, Zweeds kinesitherapeut en medewerker van CYRIAX te Londen. K.EKMAN ondervond dat er grenzen bestonden bij de palpatie en de manuele behandeling van de zachte weefsels.
 
Het bindweefsel vertegenwoordigt 60% van de lichaamsmassa.
De haaktechniek richt zich tot het spier-skelet systeem, in het bijzonder tot het fibreuse bindweefsel, de uiteindelijke bouw van het lichaam. De techniek beoogt dus een mechanische oplossing bij pijn- problemen die veroorzaakt zijn door vergroeiingen of fibrosi­tis.
 
De zwakte van dit fibreuze bindweefsel kan men omschrijven als een verlies in mobiliteit en in vlakkenverschuiving, beter bekend als het fameuze vergroeiingsfenomeen.
Er zijn verschillende oorzaken:
  • Cicatricieel: post-operatief, post-traumatisch.
  • Biomechanisch: overmatige prikkeling.
  • Metabolisch: gebrekkig afvoeren van afvalstoffen.
 
In bepaalde gevallen wordt deze aantasting zo belangrijk dat zich op die zones een kristallisatie van de 'fibreuze lichaam­pjes' gaat vormen. De lactaten en uraten kunnen locale, inflammatoire verschijn­selen veroorzaken en op die manier kalkkristallisatie onder­hou­den.
 
Het kan gebruikt worden bij
  • Behandeling van vergroeiingen na een sport- of ander trauma, met als gevolg het ontstaan van bindweefselophoping.
  • Behandeling van post-operatieve vergroeiingen met articulaire beperkingen.
  • Behandeling van pijnen ter hoogte van het bewegings­stelsel die gepaard gaan met ontsteking: tendinitis, pubalgie, lumbago, torticollis, myositis... Behandeling van trofische syndromen ter hoogte van de ledematen: carpaal tunnel-syndroom, logesyndroom, losmaken van de fasciae voor een betere bloeddoorstroming.
  • Behandeling van zenuwpijnen ten gevolge van een mecha­nische irritatie: occipitalgie, blokkade ter hoogte van de plexus brachialis, cervicobrachiale zenuwpijnen...
Deze therapie wordt uitgevoerd door een kinesitherapeut / fysiotherapeut
 
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er  mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering