Chinese Voedingstherapie

 Er wordt heel wat gezegd en geschreven over voeding. Zoveel trends en diëten, bergen reclame en tegenstrijdige informatie dat je achterblijft met vragen als:
  • Welke voeding is nu echt gezond voor mij?
  • Waarom kan de één goed tegen pittig eten en brengt het bij de ander de maag van streek?
  • Waarom word ik zo loom van de ene maaltijd en knap ik op van de andere?
  • Hoe kan ik met voeding mijn energiedip of een bepaald seizoen opvangen?
Traditionele Chinese Voedingsleer (TCV) geeft je hierin waardevolle kennis en oplossingen. Jouw TCV-therapeut informeert je over wat voeding voor jou kan doen. Wat jouw gezondheid ondermijnt en wat je juist zal sterken en vitaliseren. Je leert dit door de coaching van je therapeut toepassen in de praktijk, zodat je het op een gegeven moment zelf kunt. Op korte termijn om je huidige klachten te verhelpen of verminderen. En ook om daarna blijvend je energie en gezondheid te bevorderen.

 

Gezonde gewoonte

Samen kijken we naar je huidige eetgewoontes en hoe je je nu voelt. Dan gaan we opbouwen vanuit wat er nu is. Vaak kun je met een paar veranderingen al grote vorderingen maken. In veel gevallen ga je terug naar eenvoud. Bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen minderen of weglaten. Het is een bewustwordingsproces waarin je steeds betere keuzes gaat maken. Met kleine stapjes die uiteindelijk een gewoonte worden. Je zult al snel resultaat merken en dat motiveert natuurlijk enorm om door te gaan!

Fit door juiste balans in voeding

Voeding is een belangrijke bron van Qi levensenergie, de kracht om gezond en vitaal te blijven. Als je kiest voor voeding die veel levenskracht bevat, rekening houdt met de thermische werking van voeding en eet volgens de seizoenen kan je Qi flink toenemen.

Op het lijf geschreven

Bij het consult kijken we ook of je lijf de voedende stoffen uit je eten wel goed verwerkt en opneemt. Hoe goed voeding zijn werk kan doen hangt bijvoorbeeld af van je conditie, stofwisselingstype, eerder doorgemaakte ziekten en klachten, het gebruik van medicijnen, slaap- en beweegpatroon, levensfase en geestelijke gesteldheid. Weer, klimaat, seizoenen, organen en tijdstippen van de dag hebben ook een grote invloed. Bij klachten, ziekte en niet fit voelen zijn een of meerdere van deze processen verstoord. Jouw TCV therapeut kan bepalen waar de balans verstoord is, de oorzaak hiervan achterhalen en een persoonlijk voedingsplan opstellen om het evenwicht weer te herstellen.

 

(Bron: Anna van der Vlies, docent ICZO)

Chinees gedicht

Is hij kok of arts?

Is dit een apotheek of een restaurant?

Vis, vlees, groenten, ui en prei: 

heerlijke gerechten verbannen tabletten en pillen, 


Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er  mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering